Snelle dobbelspelletjes

Een dobbelspelletje is een spel waarbij je kan winnen als je de hoogste waarde gooit. Zo’n spelletjes zijn vooral leuk op een avondje weg met vrienden. Soms mengen – en dat mag je bijna letterlijk nemen – studenten en jongvolwassenen deze dobbelspelen met drankjes. Een gekend voorbeeld hiervan is Mexen. Maar je hoeft echt geen drank te nuttigen om te genieten van een dobbelspel! Er zijn gelukkig ook andere drankloze en snelle spelen die gebaseerd zijn op dit dobbelconcept

Pietjesbak

Ken je de pietjesbak? Dit dobbelspel staat eigenlijk echt gelijk aan pure Vlaamse trots. Geen kat die weet hoe of waar het is ontstaan, maar iedereen beseft wel dat zijn of haar betovergrootvader het al speelde. Het is geschikt om te spelen met 2 tot 8 spelers. Iedere speler zet aan het begin van het spel hetzelfde aantal krijtstreepjes op zijn pietjesbakkant. In twee of drie beurten dien je zo hoog mogelijk te scoren. Daarbij is het de bedoeling de aangeduide krijtstrepen kwijt te geraken. Pietjesbak – soms ook wel ‘pitjesbak’ geschreven – wordt gespeeld door jong en oud. En daarom is het net zo leuk en gezellig. Je hebt er ook niet veel voor nodig, het spelletje is dus absoluut niet duur! Een échte typische zeshoekige pietjesbak hoort er natuurlijk wel bij.

Regenwormen

Ook het spelletje ‘Regenwormen’ heeft heel wat fans van diverse leeftijden. Elke speler is zogezegd een hongerige kip die zin heeft in regenwormen. Veel regenwormen. Opgelet: als je een te gulzig kieken bent, zal je dat niet ten goede komen. Om beurt mag elke speler met 8 dobbelstenen gooien. In dit snelle dobbelspel moet deze dan zoveel mogelijk regenwormen verzamelen. Steeds geraken al die wormen in een duidelijke minderheid. Je kan dan van kakelende kip naar sluwe vos gaan en regenwormen van je tegenstanders stelen. Een aanrader!

Yahtzee

Op zoek naar iets ideaal en bekend bij jong en oud? Dan moet je Yahtzee spelen! Het concept omvat vijf dobbelstenen waarmee elke speler combinaties maakt. Deze worden op een scoreblok bijgehouden. Yahtzee is misschien wel het meest populaire dobbelspel allertijden (maar geef mij toch maar Pietjesbak). Het dobbelspel werd trouwens al in 1954 geconceptualiseerd. Door de jaren heen werden er steeds meer verschillende varianten ontwikkeld. Zo is er bijvoorbeeld de sci-fi versie van de serie Doctor Who. Voor elk wat wils!

"'t Leven is aan de rappe!" luidt het Vlaamse gezegde!